Se vår webbkamera LIVE Hem

Vår greenkeeper berättar om banan

Det är höst på Falköpings GK.

Men trots det håller banan alltjämt en riktigt hög standard.

- Vi hade nytta av den kalla och regniga våren och försommaren, påpekar klubbens greenkeeper Sören Nolberger.
 
Greenkeeoper Sören Nolberger.

Ja, som många av oss säkert minns (eller kanske har förträngt) så var det allt annat är skönt golfväder under april, maj och juni. Det var inga temperaturer att prata om, det var blåsigt och det var regnigt.

- Nej, det var såklart inte kul för golfaren, men desto bättre för banan. Jag brukar säga att det aldrig kan regna för mycket före midsommar och det stämde väl in också i år, säger Sören Nolberger.

Annars var det många som var lite oroliga när veckorna gick och växtligheten på fairway inte riktigt ville sätta fart.

- Men jag hade is i magen och sa ”det ordnar sig efter midsommar” och jag fick rätt. Banan var sliten och hade en del skador efter hårt slitage och rejäl torka under fjolåret, men gräset har en förmåga att läka och gjorde så även denna gång, säger Sören.

Något som har varit bra hela året är greenerna.

- Dels hade de övervintrat väldigt bra och sedan har vi lagt om gödslingsplanen lite. Trots att vi inte har vältat dem alltför mycket, så har rullen varit fin mest hela tiden. Första – och enda – gången någon har uppfattat dem som lite tröga var i mitten av augusti.

Helt nyligen gjordes ett ganska omfattande arbete på just greenerna.

- Vi skar och dressade dem och det var flera syften med det, bland annat att göra dem redo att möta vintern så småningom. Det är viktigt att de är så torra som möjligt och inte har för tjock turf. Då ökar chanserna att undvika svampangrepp och snömögel. Skulle detta ändå uppstå, så går det att bekämpa då, men det vore skönt att slippa det.

På tal om greenerna så har det nu under hösten synts en del så kallade häxringar på dem.

- Det är inget nytt, dessa har vi haft i alla tider här på banan. Det finns förvisso medel att bekämpa dem med, men det innebär också stora nackdelar. Medlet dödar nämligen också de nyttiga svampar som finns på greenerna, berättar Sören Nolberger.

Noterbart är att banan inte har varit avstängd en enda dag på hela säsongen så här långt.

- Vi har givetvis haft tur och sluppit stora nederbördsmängder under kort tid, men samtidigt har det dräneringsarbete som vi inför säsongen utförde på vårt känsligaste område på banan, hål 2 och 3, gett resultat. Det känns väldigt skönt, detta är något vi har brottats med i flera årtionden, säger Sören vidare.

Så här på hösten är det alltid många som undrar hur länge 18-hålsbanan kommer att vara öppen för säsongen.

- Min ambition har alltid varit att en bana ska vara öppen så mycket som möjligt, men när slitaget blir större än tillväxten, ja då är det dags att stänga. Annars riskerar man att få betala ett högt pris våren efter. Så man kan säga att det är vädret i kombination med spelfrekvensen som avgör alltihop.

Under vintern kommer man sedan att jobba ytterligare lite med dräneringen. Vidare skall en tee (damernas på hål 9) rättas till, men i övrigt är inga större arbeten planerade i dagsläget.

Till sist några ord om 18-hålsbanans bunkrar, som nästan alltid har varit och är ett stort samtalsämne bland golfarna.

- Direkt skall sägas att våra bunkrar inte är lättskötta och det har mycket att göra med att de är upphöjda, ta bunkrarna på hål 11 (en bit framför green) som ett bra exempel på detta. Och anledningen till att de ser ut på det sättet är att det var själva idén hos den arkitekt som en gång utformade banan. På niohålsbanan ser bunkrarna annorlunda ut, men den banan är ju gjord av en annan arkitekt.

- På grund av att våra bunkrar som sagt är svårskötta, så kräver de mycket manuellt arbete för att hållas i trim. Detta i sin tur kräver stor tidsåtgång och det är tyvärr inte alltid vi har den, menar Sören Nolberger.
 
Sammanfattningsvis är klubbens greenkeeper nöjd med säsongen och ser med tillförsikt fram emot kommande år.

- Jag tycker att vi har en välskött och fin bana utifrån de ekonomiska och personella resurser vi förfogar över, summerar Sören Nolberger.

GIT - Medlemslogin

Så loggar du in


Våra samarbetspartners