Se vår webbkamera LIVE Hem

Vår greenkeeper ger lägesrapport

Det närmar sig med stormsteg Bergaveckan på Falköpings GK.
Då undrar många: Hur är banan inför årets stora höjdpunkt?
– Tyvärr inte riktigt lika bra som vid motsvarande tidpunkt i fjol, säger greenkeeper Sören Nolberger uppriktigt.
 
Sören Nolberger, greenkeeper

Förra året var det en regnig, kall och blåsig första del av säsongen på Falköpings GK.
Tråkigt, tyckte såklart många spelare.
Perfekt, ansåg greenkeeper Sören Nolberger.
– Det är som jag brukar säga, det kan aldrig regna för mycket före midsommar, säger Sören och syftar såklart på vad som passar golfbanan bäst.

En del angrepp
Om vi nu tar det från början just detta år, så konstaterades det en del skador på greenerna när vintern övergick i vår.
– Den var den snö som kom i slutet av januari och sedan låg kvar i sex veckor som ställde till det. Vi fick en del angrepp på greenerna, förvisso inte jättestora, men å andra sidan var det ganska många mindre fläckar, berättar Sören.

Stannade av
Detta har man dock till största del fått bukt med tack vare en antal olika åtgärder. I dagsläget är det istället den finklippta delen av banan, alltså fairway och områdena kring greenerna, som det är lite bekymmer med.
– Här såg det ganska lovande ut i månadsskiftet april-maj, men så kom ju försommartorkan och då stannade återhämtningen efter vintern av i ganska hög grad, förklarar Sören.
Han tillägger:
– Om vi jämför 2015 med 2016, så hade vi sämre fairways i fjol i samband med starten, men tack vare den regniga försäsongen då, så var återhämtningen god. Därför var fairways vid nuvarande tidpunkt i fjol bättre än nu, men det är inget som vi kan göra något åt. Här är det vädret som styr.

Gödslar rejält
Om vi då tittar lite närmare på de problem som finns idag, så handlar det om ojämn – bitvis också dålig – växtlighet på vissa fairwaypartier och likadant är det på områdena runt banans greener.
– Vi gör vad vi kan för att hjälpa till med återhämtningen och känner att vi nu är på rätt väg i alla fall. De senaste 14 dagarna har det kommit 60 mm regn och det har gynnat vår sak. För närvarande gödslar vi såväl fairways som greenområden rakt över och hoppas att det ska ge effekt.

En del torrsprickor
Alla spelare har säkert märkt de torrsprickor som finns på några områden, inte minst på fairway på hål nummer två.
– På det hålet, och på en del andra, har vi tyvärr inte fairwaybevattning och alternativet att åka ut och vattna med traktor och tunna är tyvärr alldeles för tidsödande och dessutom skulle det inverka väldigt mycket på speltempot på banan, berättar Sören.
– Blir det bara normal väderlek i sommar, omväxlande sol och regn, så kommer sprickorna att bli mindre, men frågan är om de läker ihop fullständigt under säsongen.

GIT - Medlemslogin

Så loggar du in


Våra samarbetspartners