Se vår webbkamera LIVE Hem

60-golfen bara växer och växer !

60-golfen bara växer och växer

 

Det började för 15 år sedan med att en handfull gubbar samlades varje tisdag förmiddag för att spela ”gubbagolf”. Det var helt informellt och oorganiserat. Den som hade lust och tid infann sig på Berga vid halvtiotiden, skrev ut ett scorekort och sen gjordes det en enkel lottning på övningsgreen. Sammanhållande har ändå sedan starten varit Ernst Olsson. Allt eftersom  ökade antalet gubbar varför det det blev nödvändigt att få en viss organisation med anmälan, lottning, start- och resultatlistor.  Det har utvecklats till fullt tävlingsmässiga förhållanden med poängberäkningssytem i varje deltävling och årets 60-golfare i respektive A- och B-klassen kan koras.

 

Kattor bland hermelinerna

Och så helt plötsligt en vacker tisdagsmorgon för några år sedan hände det sig att  en dam kom och propsade på att få spela tillsammans med falköpingsvarianterna av skapelsens krona. För några av gubbarna var det något alldeles oerhört, att en dam, för att inte säga kärring, skulle få tillträde till deras egenhändigt  inpinkade revir. Att kvinnor kunde få bli präster, att de kunde inneha styrelseposter och chefsuppgifter, att de kunde få baka kanelbullar och stryka skjortkragar var en sak, men att på likvärdiga villkor få spela golf med gubbgänget på tisdagarna ansågs av några få gubbar, vara näst intill att jämföra med Gudsförnekelse och majestätsbrott. 

 

Men då stod han där, Ernst Olsson,  rak som en fura och sa, detta mina herrar, har inte med kön att göra, utan enda kriteriet att få delta i 60-golfen är åldern ! Och så blev det till nästan allas glädje och förnöjelse. Kvinnorna har i högsta grad berikat tisdagarna och de har definitivt fått gubbarna att  hyfsa språket. Ja, ja, det skall tillstås att några, jag vill inte nämna några namn,  lite diskret försöker sig på att dra en och annan fräckis och ibland hörs mumla ett f-n också, över en missad kortputt.

 

Friskvård för själen och kroppen

De senaste 4-5 åren har antalet startande varje tisdag pendlat mellan 55 - 60 startande. I ur och skur, i gassande sommarsol och i vederkvickande  septemberväder, befolkas Bergas teer och greener av  60-golfare. Med avsikt skrev jag inte Bergas fairwys, eftersom de lika ofta befinner sig i Bergas ruffar, och för att inte tala om, den infernaliska bäverbäcken. Humöret är nästan alltid på topp och det förs en prestigefylld kamp om placeringarna i de båda klasserna. Den hårdaste fighten utspelas dock  i B-klassen där några herrar satsar allt vad de förmår för att inte komma sist. Scoren skrivs inte sällan i tresiffrigt tal och då gäller det inte bara bruttoscoren. De tävlar i sann Cubertinanda; Att det viktigaste är inte att segra, men definitivt inte att komma sist !

 

Årets upplaga av 60-golfen var den femtonde i ordningen.  2008 års 60-golfare blev Staffan Dverstorp i A-klassen och Arne Berger i B-klassen. Grattis Staffan och Arne !  Det är bäst att ni tränar intensivt och försöker konservera formen inför nästa säsong då förhoppningsvis ännu flera 60-golfare kommer underfund med att tisdagarna inte kan användas på bättre vis än att spela golf med likasinnade.Ernst Olsson avtackades för 15 års gott ledarskap av 60-golfen.


Årets 60-golfare, Staffan Dverstorp var som synes nöjd med sin insats
under säsongen.
 

Ha det och håll igång livsandarna under vintern

 Yngve Pettersson

 GIT - Medlemslogin

Så loggar du in


Våra samarbetspartners