Se vår webbkamera LIVE Hem

Banarbetarna hoppas på varmare nätter

Säsongen är igång på allvar.
Och det är ingen överdrift att påstå att upptakten för Falköpings GK har varit positiv.
Inte minst när det gäller banornas status.
– Nu väntar vi bara på att nätterna skall bli lite varmare. I takt med det kommer standarden att höjas ytterligare, säger arbetsledaren Christer Larsson.

Greenerna på Falköpings GK har ådragit sig en del smärre skador under vintern. Det handlar om såväl snömögel som isbränna.
– Men mest är det snömögel, berättar Christer Larsson.

Banpersonalen har dock ända sedan 18-hålsbanan öppnade den 4 april jobbat intensivt med att förbättra greenernas status.
– Vi har djupluftat, vertikalskurit, hjälpsått och gödslat. Dessutom har vi fram till nu haft en relativt hög klipphöjd på greenerna för att på så sätt gynna tillväxten, berättar Christer Larsson.

För att ytterligare förbättra greenerna har banpersonalen med jämna mellanrum, med hjälp av hålborren, flyttat in gräspartier från greenernas utkanter eller till och med från foregreen, för att få den centrala och mest använda ytan fin.

En intressant detalj i sammanhanget är att Falköpings GK av tradition inte är någon så kallad vårbana, alltså tidig av sig.
– Man brukar säga att vi är en sensommar- och höstbana, säger bankommitténs ordförande Lars-Åke Thor.
– Men redan till midsommar räknar vi med att allting skall vara tiptop om inget oförutsett inträffar, tillägger han.

På utslagsplatserna (teerna) har det varit lite dålig växtlighet så här i början av säsongen.
- Det gäller samma där som på greenerna, vi har djupluftat, vertikalskurit, hjälpsått och även dressat. Nu är teerna i kommande och för såväl dessa som för våra greener är det nu viktigt med lite varmare nätter så att växtligheten skjuter fart ordentligt, anser Larsson.

Inför årets säsong har bevattningssystemet på 18-hålsbanan renoverats och när det gäller fairwaybevattning så finns det sådan på sex av hålen.
– Och den har vi redan haft igång, fortsätter Christer.

En intressant detalj, som många säkert har uppmärksammat, är att banpersonalen i arbetsbesparande syfte har slopat semiruffklippningen kring fairway. Däremot finns semiruffen kvar runt greenerna.
- Istället har vi breddat fairway med en klippbredd på varje sida, så spelarna har inte alls fått mindre spelyta av finklippt karaktär. Dessutom har vi sänkt ruffhöjden från 64 mm till 59 mm, berättar Christer Larsson.

Många spelare frågar ofta hur det går med den i fjol omgjorda utslagsplatsen på hål 16 på 18-hålsbanan. Den nya teeplatsen användes vid årets första tävling, Gökottegolfen, men har därefter mest varit avstängd.
– Vi räknar med att den skall vara permanent öppen från midsommar. Fram till dess kommer vi att använda den sporadiskt, bland annat vid tävlingar, avslutar Christer Larsson och Lars-Åke Thor.
Banarbeterna på Falköpings GK 2009.

GIT - Medlemslogin

Så loggar du in


Våra samarbetspartners