Se vår webbkamera LIVE Hem

Bankonsulent gästade Falköpings GK

Kollar greener. Peter Edman, en av landets åtta bankonsulenter, gästade Falköpings GK i början av veckan och ansåg att klubbens greener har klarat sig bra efter den tuffa vintern.


Hans namn är Peter Edman.

Han är en av blott åtta bankonsulenter inom den svenska golfsporten.

Han har 68 (!) klubbar inom sitt område och i början av veckan var han på besök på en av dem, Falköpings GK.

– Greenerna är oftast referensen när golfspelare bedömer landets banor, förklarar Peter.

Peter Edman, som är bosatt utanför Skara, är alltså en av landets åtta bankonsulenter. Han ansvarar för ett område bestående av Västergötland, Bohuslän/Dal samt halva Göteborg.

Det blir allt som allt 68 klubbar.

Peter är anställd av Svenska Golfförbundet och har som uppgift att stötta sina 68 klubbar när det gäller skötsel och förbättringar av deras banor.

Fyra områden

– Man kan säga att mitt arbete är uppdelat i fyra områden, säger Peter Edman.

1. Banbesök med skötselfrågor.

2. Sjukdomar och skadegörelse på banan.

3. Utbyggnad och förbättringar av banan.

4. Arrangera utbildningar.

– Många klubbar hör av sig så här efter vintern, som just detta år var väldigt speciell. Det finns faktiskt de banor som har 18 i princip svarta greener i dagsläget. Här i Falköping tycks man dock ha klarat sig bra, bedömer Peter Edman.

Behöver inte vara fel

Däremot noterade Peter, i likhet med alla som har spelat på Falköpings GK så här långt i år, att det är stora problem med utslagsplatserna (teerna).

– Många undrar givetvis vad det är som har gått snett eller vad banarbetarna kan ha gjort fel. Men jag kan säga så mycket att det är fullt möjligt att inget fel alls har begåtts. Teernas status kan ha helt naturliga förklaringar, det har varit ett besvärligt år med snö i tio veckor, förklarar Peter Edman.

Det Peter lade mycket tid på att prata om vid sitt besök i Falköping var inte oväntat greenerna.

– Om man är på en bana och spelar så är det greenernas status man bedömer, noterar och tar med sig i minnet. Hur utslagsplatserna ser ut är det få som memorerar, fortsätter han.

Många olika faktorer
Peter Edman förklarade att det är väldigt många olika faktorer som spelar in för att en golfbana skall få perfekta greener med en optimal puttyta.

Se bara här:

1. Såbädd.

2. Gräsart.

3. Yttre betingelser.

4. Gödsling.

5. Bevattning.

6. Maskiner.

7. Skötselprogram.

8. Utbildning av hela personalen.

– Sedan är det viktigt att alltid sträva efter att ha 18 jämna och ärliga greener med samma bollrull, fortsätter Edman.

Han gick igenom vad som är viktigt för att uppnå detta och lite förenklat kan man säga att det handlar om metoder som dressning, luftning och vältning av greenerna.

Konstgräs på gång

 Peter Edman kom också in på avdelning konstgräs.

– Det är på gång inom golfen och inom den närmaste tioårsperioden kommer det att bli allt fler banor som kommer att utrusta sina greener med detta. Men tro inte att man kommer undan arbetet med underhåll bara för det. Konstgräset kräver faktiskt ganska mycket jobb, bland annat ska det borstas och dressas, avslutar Peter Edman.

GIT - Medlemslogin

Så loggar du in


Våra samarbetspartners