Se vår webbkamera LIVE Hem

Möt hemmaspelarna inför Skandia Cup

Från vänster Amanda Ingvarsson, Gustav Andersson och Olivia Ingvarsson.

Falköpings GK arrangerar under helgen riksfinalen i Skandia Cup för landets bästa 13-16-åringar.
Med tre egna produkter bland de 128 talangerna.

Och trion har ingen överdrivet stor respekt för sina motståndare.

- Hemmaplan gynnar oss och en plats bland de fem främsta är fullt möjlig för oss allihop, säger Amanda Ingvarsson, Gustav Andersson och Olivia Ingvarsson med en mun.

Det är utan tvekan en fjäder i hatten för Falköpings Golfklubb att tre av dess lovande juniorer har lyckats ta sig ända till finalen av det som kallas världes största ungdomsturnering i golf, alltså Skandia Cup.

Och de som har lyckats med den här bedriften är:

+  Amanda Ingvarsson i klass F15.
+  Gustav Andersson i klass P13.
+  Olivia Ingvarsson i klass F13.

Lång väg till final
Samtliga har gått via klubbkval, gruppkval (inom det egna distriktet) och regionkval till den slutliga riksfinalen, som alltså arrangeras på Berga utanför Falköping på lördag och söndag.

Vid regionkvalet i Finspång för en tid sedan gällde det att komma bland de två främsta i respektive klass för att nå riksfinalen och det lyckades alltså FGK-trion med.

- Jag vann P13-klassen med två slag tillgodo på tvåan. Det som avgjorde var mitt starka spel under de sista nio hålen, säger Gustav Andersson.

- För min del blev det en andraplats i F15-klassen. Jag var fyra slag efter tjejen som vann, berättar Amanda Ingvarsson.

- Jag blev etta i F13-klassen, hela åtta slag före tvåan, så det är klart att jag var helnöjd, förklarar Olivia Ingvarsson.

Har redan varit med
En av de tre har redan varit med i två Skandia Cup-finaler. Det är, med ålderns rätt, Amanda Ingvarsson.

- Det har blivit en fjärde- och en sjundeplats, berättar hon.

Just riksfinalerna i Skandia Cup har varit höjdpunkterna i Amandas karriär så här långt.

- Det är en stor upplevelse att få vara med där, men konkurrensen är knivskarp och man lär sig snabbt att varje slag är väldigt viktigt, skrattar hon.

Amanda tycker sig ha ganska bra koll på de övriga 15 tjejerna i F15-klassen nu till helgen.

- Skulle jag lyckas placera mig bland de fem främsta är jag nöjd, men jag spelar såklart för att vinna. Det som talar för mig är förstås att finalen går på min hemmabana.

En mellansäsong
Hon fortsätter:

- På hemmabanan vet man var man skall placera sina slag och så har man stenkoll på hur det faller på greenerna.

För Amanda Ingvarsson har det totalt sett varit lite av en mellansäsong i år.

- Det har bland annat handlat om konfirmation och Gothia Cup-fotboll. Det har gjort att jag inte har tränat lika mycket som exempelvis i fjol.

Trots det har hon sänkt sitt handicap från 6,5 till 6,0 under året och hon är nöjd med formen inför helgens stora uppgift.

- Jag har haft lite problem med att få mina järnslag att gå rakt på sistone, men nu har slipat en del på den detaljen, påpekar hon.

Känner ingen press
Killen i FGK-trion heter Gustav Andersson och är alltså 13 år.

- Jag ser enbart fördelar med att finalen går på hemmaplan. Visst får man andras ögon lite extra på sig då, men någon press känner jag absolut inte. Jag säger för övrigt som Amanda, kommer jag bland de fem bästa är jag nöjd.

Under året har Gustav sänkt till handicap från 5,1 till 4,4, men ändå är han inte helt nöjd med sitt spel.

- Det har bara fungerat "sådär" under säsongen, säger Gustav.

Han känner sig i alla fall ganska trygg inför helgens riksfinal.

- Jag har tränat på som vanligt och det känns okay. Jag skulle vilja träffa bollen lite bättre och får väl slipa lite till på den inte helt oviktiga detaljen, skrattar han.

"Svårt att bedöma"
Sist men inte minst har vi så Amanda Ingvarssons lillasyster, Olivia.

- Jag känner väl till några av de bättre spelarna i min klass, men har svårt att bedöma hur långt jag kan tänkas räcka. Men visst, skulle jag lyckas slå mig in bland de fem bästa är jag helnöjd, förklarar hon.

Olivia hade 15,8 i handicap när säsongen startade. I dagsläget har hon 11,5.

- Ändå har jag inte haft någon toppsäsong. Det är väl framförallt i tävlingar som det inte har gått riktigt så bra som jag hade hoppats. Jag vann dock en distriktstävling i Skandia Tour på Vara-Bjertorps Gk i våras, fortsätter Olivia.

Den senaste tiden har hon nött lite extra på sitt närspel.

- Jag känner mig redo för riksfinalen och har absolut ingen press på mig. Det skall bara bli kul att få vara med, avslutar hon.

Facit på söndag
På söndag eftermiddag vet vi facit.
Då får vi se hur många av FGK-ungdomarna som har lyckats med sin målsättning, alltså att placera sig bland de fem främsta.

GIT - Medlemslogin

Så loggar du in


Våra samarbetspartners