Se vår webbkamera LIVE Hem

Försommarkrönika

Förläng livet - spela golf och ha roligt !
 
För några veckor sedan hävdades en i vetenskaplig undersökning att golfare lever i medeltal fem år längre än icke golfare. De lever inte bara längre utan de har, i vart fall majoriteten av golfarna betydligt roligare än icke golfare. Dock finns det hos golfare, precis som hos icke golfare, undantag från regeln att inte alla har roligt. En del är tjuriga på allt och alla och vill gärna tala om det. Själv är jag tjurig för att inte puttarna går i. Men med åren har jag fått insikten, att det bara är mig själv detta beror på. Jag kan inte skylla på vare sig banpersonalen eller några andra. 
 
Jo förresten, för någon vecka sedan var jag på en bana halvvägs till Göteborg och då var det inte bara mitt fel. Golfbollen blev så sjösjuk på vägen fram till eller bredvid hålet, att både bollen och jag mådde förfärligt illa. Då tänkte jag inga vackra tankar och det var ingen runda som förlängde mitt liv.
 
Jösses vilka greener
På vår egen golfbana, Berga, blir inga bollar sjösjuka utan de rullar av ren glädje. För de som kan hålla i ett putterskaft så slänger sig bollarna handlöst i hålet. Vilka kanongreener, förmodligen  har vi haft och har Sveriges bästa greener hittills under den här säsongen. Mina och alla greenfeespelares varma gratulationer till Christer och medarbetare i banverket. Ni har gjort och gör ett fenomenalt jobb.
 
Att golfare lever längre än icke golfare syns inte minst varje tisdag på Berga. 75-80 seniorer av båda könen ser till att förlänga sina egna liv med minst fem år samtidigt som de har roligt. Och roligt måste man ha  om man skall ha nytta av de fem extra åren. Har man roligt själv så glädjer man också andra.
 
Jag gläds så länge jag kan delta på tisdagarna och i andra golfsammanhang och en alldeles extra glädjekälla för mig är att se alla barn och ungdomar som under Helens och Annas ledning blir introducerade i golfen. Tänk att få börja med golfen så tidigt. Vilket stimulerande och innehållsrikt fritidsintresse de under många år  kommer att ägna sig åt.  
 
Ingen äger golfklubben - klubben äger sig själv
Till golfklubbens största tillgångar, utöver banan, är att vi har en så stor åldersmässig spridning i medlemskåren. När vi, som tack vare golfen fått fem extra år inte längre kan eller orkar spela golf vet vi, att golfklubben fortsätter att vara en förening som förmedlar god hälsa, glädje och välbefinnande åt de som kommer efter oss. 
 
Ingen äger golfklubben, den äger sig själv. Den skall förvaltas av de styrelseledamöter som golfklubbens medlemmar i demokratisk ordning väljer på årsmötet. Jag är glad och mycket till freds med att vår golfklubb har klarat sig igenom den ekonomiska krisen, som var så djup att vi bara var timmar ifrån en konkurs. Genom hårt och målmedvetet arbete av styrelsen, medlemmar och alla våra medarbetare i kansliet och banverket så kan vi se framtiden an med tillförsikt. Men problemen är långt ifrån över. Det är endast genom gemensamma ansträngningar vi återigen kan bli en ekonomiskt välmående golfklubb.
 
Mera sand !
Men inget är så bra att det inte kan bli bättre. Banan är av högsta svenska klass förutom bunkrarna. Jag vill inte gå som långt som att säga att de är katastrofalt usla men bra är de inte. Och det är synd för det drar ner banans helhetsintryck. Det saknas sand och åter sand. För några år sedan samlade vi framgångsrikt in pengar för anläggande av bevattningsdammar. 
 
Låt oss starta en sandfond ! Så vi i likhet med Jöback kan sjunga att guldet blev till sand.
 
Hurra för golfklubben, hurra för golfbanorna, hurra för styrelsen, hurra för alla våra duktiga medarbetare och hurra för vår synnerligen uppskattade golfrestaurang. Och medan jag ändå är i farten: Hurra för alla oss som spelar golf på Berga, unga såväl som gamla !
 
Glad midsommar !
 
Yngve Pettersson 

GIT - Medlemslogin

Så loggar du in


Våra samarbetspartners